[O2] Wymiana oleju w DSG, czy już nie robią problemów?
bo jak robiłem pierwszy serwis to praktycznie nie można było tego zrobić, niekiedy nie bardzo wieldzieli o co cho :lol:
rozumiem, że teraz już nie ma z tym problemu :?:
chodzi mi o serwisy warszawskie i wasze doswiadczenia.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
ja to moge dorzucić temat 3miejski :diabelski_usmiech
u mnie w lutym oparło się o SAP- jak zadzwoniłem z ryjem że nikt nie chce mi wymienić a auto na gwarancji to zaraz oddzwonili i podali namiar na serwis PLICHTY w Wejherowie- co dziwniejsze wcześniej z serwisów Plichty w Gdyni i Gdańsku usłyszałem, że nie ma takiej mozliwości i oni nie wiedzą kto ten tajemniczy przyrząd ma(o Groblewskim wogole nie wspominam bo brak słów)
nie wie lewica co robi prawica
ale obecnie nie ma z tym problemu
szkoda od mechaniorów wczoraj natomiast uszłyszałem, że tak wogóle to można samemu wymienić tylko potrzebny jest kanał albo podnośnik
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
A w ogóle ktoś się zna na DSG w okolicy Bielsko / Kraków - w firmówce coś świruje, skoda na gwarancji a a Krakowie na zakopiańskiej rozkładają ręce. KOMOT (SEAT) ponoc się zna ale oni mówią ze nie mogą gwarancyjnych napraw innych marek.
Panowie ale o czym Wy mówiecie-jakie ASO i DSG? :szeroki_usmiech Mi w O1 w klasycznym automacie nie umieli wymienić oleju :lol: :lol:
ponadto Pan w ASO zakręt twierdził że w mojej o1 99; mam DSG 8) to chyba o czymś świadczy :diabelski_usmiech
No właśnie rozmawiałem z mechanikiem kolega parę dni temu bo i mi się zbliża okres, no i powiedział mi że to jednak podobno wcale nie tak wziąść i wymienić raz dwa w garażu, wspomniał o odpowiedniej temperaturze skrzyni /lub oleum / , coś tam o podłączaniu komputera itd..., no ale jak to każdy dobry mechanik..tajemniczy trochę był :wink: ..mówił że ma maszynkę czy cóś takiego..., ja nie naciskałem żeby pokazał bo jeszcze mi brakuje z 3 tysiące..ale jak przyjdzie czas na mnie..a przyjdzie już za chwilę to go pewnie poprosze o okazanie maszyny tej.. :szeroki_usmiech
chyba że żadnej maszyny niema , wymyślili ją źli ludzie żeby nas łoić... :evil: :diabelski_usmiech
Zamieszczone przez Maru 123
Pan w ASO zakręt twierdził że w mojej o1 99; mam DSG 8) to chyba o czymś świadczy :diabelski_usmiech
..,
no kurrr.....nie wierzę :twisted: :twisted: :twisted:
ale mam na oku punto od klientki 95KM w benzynie , dzwonie do aso kiedy się nierząd wymienia w takim modelu a on mi na to że w punto nie było takich silnków..ja mówie jak nie ak tak..a on niemożliwe..., tylko w bravach były , to ja niech mi powie co ile w bravie się wymienia , a on że musi znać numer nadwozia czy coś..jakby tych silników było 30 rodzai o tej mocy...
nawiasem mówić punto z tym silnikiem jest faktycznie tyle co nic , były sprowadzane na zamówienie z włoch :szeroki_usmiech
no ale pracownik serwisu , sądząc po głosie raczej starszy doświadczony , powinien się jakoś orientować troszkę.. :roll:
aaaaa.....zapomniałem , ten kolega wspomniał jeszcze żę elektronika w tej naszej DSG jest schowana cala w skrzyni i ją tam ten olej olei , i że będzie je szubko chu..strzelał ...
no ale nie wiem czy ma rację.. :?
ten cały przyrząd to tak naprawdę służy do tego żeby wymiana odbywała się szybciej, bo bez tego długo trwa zanim oleum spłynie, ale możcie mnie wyprowadzić z błędu oczywiście
panowie w Komecie doskonale radzili sobie bez przyrządów
co do komputera... pan w ASO przy wymianie żarówki też mi oświadczył, że to nie takie hop siup bo po wymianie on musi ją (żarówkę) niejako zalogowac w kompie... dżizzzzzzzzz...
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
tylko w bravach były , to ja niech mi powie co ile w bravie się wymienia , a on że musi znać numer nadwozia czy coś..jakby tych silników było 30 rodzai o tej mocy...
Trochę OT, ale zastanawiając się nad wyborem Octavii chciałem od ASO dowiedzieć się jak wygląda sprawa ew. wymiany rozrządu w silnikach TDI i TSI (wtedy jeszcze nie wiedziałem że TSI ma łańcuch) oraz oleju w obu skrzyniach DSG. Wysłałem maile z konkretnym zapytaniem do kilku ASO. Od żadnego nie dostałem odpowiedzi na temat, każdy tylko pytał o VIN auta i że wtedy poszuka i nie docierało do ludzi że auta jeszcze nawet nie kupiłem tylko sonduję sprawę :x
W sumie to dalej nie wiem jak serwisuje się DSG-7 w TSI :evil: Tyle co wyczytałem, że oleju wchodzi sporo mniej niż w DSG-6, więc powinno być w teorii taniej.
W sumie to dalej nie wiem jak serwisuje się DSG-7 w TSI :evil: Tyle co wyczytałem, że oleju wchodzi sporo mniej niż w DSG-6, więc powinno być w teorii taniej.
w praktyce również, ponieważ gross ceny stanowi olej właśnie.
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
hmmm...jakoś mi sie wydawał że 4.5 litra kolega powiedział , zajdę dzisiaj do niego, możliwe ze nawet za parędziesiąt minut bo przyjeżdża klient z golfem dla Sławka i jak bedzie w miare ok to podjadę go sprawdzic dogłębnie :wink:
hmmm...jakoś mi sie wydawał że 4.5 litra kolega powiedział , zajdę dzisiaj do niego, możliwe ze nawet za parędziesiąt minut bo przyjeżdża klient z golfem dla Sławka i jak bedzie w miare ok to podjadę go sprawdzic dogłębnie :wink:
ja myślę, że Twoje problemy z autem, Leszku, są pochodną tego, że bez przerwy oddajesz je w ręce ludzi, którzy nie do końca mają pojęcie o tym co robią :lol:
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
szkoda, wiesz , nie za bardzo wiem o co chodzi z tym oddawaniem..ja go oddaję tylko do serwisu , był na gwarancji do niedawna .... , gdzie miałem robić przeglądy i naprawy na gwarancji?? w pana Stasia?
najgorsze że kolega dalej twierdzi ze wchodzi około 4,5 litra.....
no i mam problem..., może jednak on nie wie za bardzo co robi.... , ale znając jego to będe bardzo zdziwiony i stracę zaufanie do wszystkich mechaników....
ewentualnie...czyżby .... , ale to jeszcze musze poszukać gdzieś w internecie..., bo coś to za duże rozbieżności :|
Komentarz